Waarom circulair vastgoed? Wist je dat de bouw verantwoordelijk is voor 5 % van de Nederlandse klimaatproblemen? En als de crisis en het huidige herstel één ding heeft duidelijk gemaakt, is dat wel het belang van agile ondernemen. En dan hebben we ook nog te maken met een nieuwe generatie, die andere wensen stelt aan hun werkomgeving. Opgeteld een hele puzzel. In dit blog staan we stil bij flexibele oplossingen voor je vastgoed.  Onze kernwoorden hierbij? Flexibel, circulair en hergebruik. Begin vandaag nog!

Circulair vastgoed bouwen, hoe zit dat ook alweer?

Circulair bouwen is: het minimaal gebruiken en het maximaal hergebruiken van grondstoffen en producten bij het ontwerp en de exploitatie van gebouwen. Het platform Duurzame Huisvesting ontwierp deze duidelijke infographic.

circulair vastgoed infographic

Bron: platform Duurzame Huisvesting

Benieuwd hoe je dit toepast in Bricks, Bytes, Behaviour en Services? Lees dan de tips.

Bricks

In 2030 moet 50% van de Nederlandse bouwproductie circulair zijn. Een behoorlijke uitdaging. Echter de toename van het circulair aanbesteden stemt optimistisch. Lees dan ook zeker de brochure circulair aanbesteden door van de Europese Commissie. Hierin staat een aantal Nederlandse initiatieven als Best Practice benoemd. Dus laat je inspireren. Er is nog een ontwikkeling om rekening mee te houden. Ik schreef het al eerder: agile ondernemen is hot. Met het nieuwe werken ontstaat een behoefte aan multi-inzetbare ruimten. Met deze 3 ingrepen maak jij vandaag nog je gebouw toekomstproof.

1.      Ritswanden

Dit puur Nederlands gepatenteerd systeem biedt een oplossing voor het flexibel inrichten van gebruiksruimten. Met de Cubicles creëer je ruimte in een ruimte. De wanden panelen en plafonds zijn bovendien herbruikbaar en uitwisselbaar. Hoe dan? Dat zie je in deze demo-video (kijktijd 1 minuut en 10 seconden).

2.      Whisperwalls

Geluidsoverlast? Het bedrijf Whisperwalls uit Alblasserdam levert designoplossingen die geluid absorberen. Je koopt hier stijlvolle stilte. Dé oplossing om stilte te creëren bij concentratie werkplekken, in centrale ruimtes of kantoortuinen.

3.      Kies circulair en modulair meubilair

Vergroot je flexibiliteit met makkelijk verplaatsbaar modulair meubilair. Er is inmiddels een groot aantal aanbieders met circulaire meubilair modules. Dat maakt het kantoormeubilair een goed startpunt voor je circulaire inkoop. Overigens is hergebruik van meubilair ook een prima toepassing van circulaire bedrijfsvoering.

Tip: Kies voor een gewogen afwisseling tussen zit- en staan werkplekken. Wil je extreem innovatief bezig zijn? Onderzoek dan of een fiets- of treadmill werkstation iets is voor jouw bedrijf.

Bytes

Met wisselende werkplekken ontstaat ook behoefte aan een werkplekregistratie. Daarmee voorkom je dolende medewerkers op zoek naar een werkplek of collega. Er zijn volop systemen zoals Flexwhere of iBasx. Maar ook een simpele app als Skype for Business biedt registratiemogelijkheden.

Tip: Een aanwezigheids- of werkplekregistratie heeft met privacy en dus de GDRP (AVG) te maken. Besteed hier aandacht aan in je privacyreglement.

Zet bytes in voor duidelijke instructies met betrekking tot het verplaatsen van meubilair en het instellen van de bureaustoel. En natuurlijk gebruik je zoveel mogelijk laptops en/of dockingstations. De huidige technische mogelijkheden zijn eindeloos. Maak er gebruik van.

Behaviour

Ik hoor het bijna overal; we hebben te weinig werkplekken. Onthoud: dit heeft bijna altijd te maken met gedrag. Je doet er dus goed aan dit gedrag te sturen en te begeleiden. Waar freelancers en de Y-generatie over het algemeen het nieuwe werken omarmen, hebben oudere medewerkers soms meer moeite met dit concept.

Want als Patricia de laatste 10 jaar dagelijks naast Adam heeft gezeten, dan is in haar werkplek naast Adam. Zit daar ineens Micky heeft Patricia in haar gedachten geen werkplek. Terwijl er op een andere verdieping mogelijk wel vrije werkplekken zijn.

Tip: Modulair en makkelijk verplaatsbaar meubilair kan hiervoor een oplossing zijn. Bepaal dan wel duidelijk regels waar wel en niet met meubilair geschoven kan worden. En met individueel instelbare licht- en klimaatbeheersing voorkom je een hoop onderling gedoe.

Services

Bespaar kosten op bijvoorbeeld schoonmaak door het schoonmaakprogramma af te stemmen op de intensiteit van het werkplekkengebruik.

Tip: verdiep je in Blockchain oplossingen om efficiënt, duurzaam en beter schaalbaar te werken.

Het loont ook om de nieuwe trend Vastgoed-as-a-service te onderzoeken. Met een pay-per-use model breng je de opbrengsten van je vierkante meters omhoog.

Tip: Moeite met het invullen van vacatures? Sla dan de de MKE groep op in je browser. De MKE groep bestaat uit drie samenwerkende BV’s. Wij verzorgen werving en detachering van facilitaire professionals in facility management en bouw. Met meer dan 30 jaar ervaring en vereende krachten bedienen we de markt vanuit onze warme netwerken. Ben je of ken je een facilitair professional in facility management of bouw? Dan komen we graag met je in contact. Zoek je juist zo’n professional? Neem dan zeker contact met ons op. At your service!

Conclusie

De kansen om vandaag een circulaire bedrijfsvoering te starten zijn immens. Een van de voordelen die Facilikoen Facility BV meebrengt, is dat ik in veel projecten verschillende oplossingen tegenkom. Die kennis en ervaring deel ik graag met je in een vrijblijvend vakinhoudelijk gesprek.

Dus: ook de stap zetten naar circulair flexibel en functioneel vastgoed?

Graag! Kom langs voor een vrijblijvend inhoudelijk gesprek

 

fotocredits: Pixabay en Unsplash