Er was eens -in 1995 om precies te zijn- een kantoor van de toekomst. Een eerste proef van IoT; Internet of Things. Of in goed Nederlands het internet der dingen. Niet alleen mensen maar ook dingen zoals machines, auto’s en sieraden communiceren online. Internet of Things is hot and happening. En terecht, het biedt een schat aan nieuwe mogelijkheden. In dit blog lees je wat Internet of Things is. Hoe je als facilitair manager ervan profiteert. En waar je zeker aan moet denken voordat je met Internet of Things aan de slag gaat.

Wat is Internet of Things precies?

Gartner geeft de volgende definitie. “The Internet of Things (IoT) is the network of physical objects that contain embedded technology to communicate and sense or interact with their internal states or the external environment”. Visueel ingesteld? Dit filmpje legt het duidelijk uit.

10 IoT toepassingen die de ogen van een facilitair manager laten glimmen

Benieuwd hoe jij als facilitair manager profiteert van Internet of Things? Deze 10 praktijkvoorbeelden laten het zien.

 1. Een koffieautomaat gaat in storing. Dat betekende nog niet zo lang geleden dat een medewerker de storing melde aan de leverancier. Op de automaat werd een papiertje met de boodschap “defect” gehangen. Met IoT geeft de automaat de storing rechtstreeks door aan de monteur. Bovendien zorgt het apparaat voor een melding op narrowcasting schermen op de etage dat de machine tijdelijk buiten gebruik is.
 2. Geen wachttijden meer bij het kopieerapparaat omdat het papier op is. Het apparaat geeft een signaal als het papier bijna op is, zodat papier op tijd kan worden bijgevuld.
 3. Medewerkers bedienen klimaat en licht van hun individuele werkplek met een smartphone app. Dit bespaart niet alleen energiekosten, maar levert ook gebruiksinformatie van het gebouw op. Toekomstmuziek? Nee hoor, dit is al realiteit in The Edge.
 4. Geen nutteloze meters maken op zoek naar een beschikbare werkplek. Met iBeacons zie je op een app waar nog beschikbare werkplekken zijn.
 5. Met dezelfde techniek laat je smartphone zien waar je collega zich bevindt in het gebouw. Wel zo makkelijk als je even snel wilt overleggen.
 6. Bezoekers vinden via slimme digitale bewegwijzering zelfstandig hun weg naar de juiste vergaderzaal. Je receptiepost blijft dus gewoon bemenst.
 7. Een robot verzorgt de brand- en sluitrondes binnen een gebouw. Scifi? Nee hoor, dagelijkse realiteit in The Edge.
 8. Realtime -met één druk op de knop- de werkplekbezetting in je gebouw meten. Dag achteraf kwartaalrapportages. Hallo actuele informatie. Daar gaat het hart van een facilitair manager toch sneller van kloppen?
 9. Op je smartphone een melding krijgen als er een pakket voor je is bezorgd.
 10. Realtime inzicht in logistieke processen. Zodat je direct kunt bijsturen of proactief actie kunt ondernemen.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Deel jouw favoriete toepassing gerust onder dit blog. De voordelen zijn duidelijk. Door toepassing van IoT maakt de facilitair manager de facilitaire organisatie beheersbaar. Je werkt proactief in plaats van reactief.

Pas op: maak van IoT geen Big Brother of Hackers Heaven!

Enthousiast geworden over de mogelijkheden van IoT? Vergeet deze belangrijke aandachtspunten niet.

 1. Privacy matters! Zorg dat je de nieuwe privacywetgeving toepast. Zo is met name het boetrisico groter geworden bij de schending van privacyregels. Maar het getuigt gewoon van goed werkgeverschap als je zorgvuldig omgaat met persoonsgegevens.
 2. Werk veilig. Alles wat digitaal is, is te hacken. Er zijn al meldingen van gehackte slimme apparatuur. Zorg dus voor een goede beveiliging.
 3. Voorlichting. Goede informatie en training over het gebruik van IoT is essentieel voor het succes. Het is immers een ingrijpend verandertraject voor je team en medewerkers. Leg uit dat het plaatsen van werkpleksensors niet wil zeggen dat je negatieve beoordeling krijgt als je niet op je plek zit. Vertaal IoT naar voordelen voor je team en medewerkers.

Smaakt naar meer?

Sinds december ben ik lid van de expertgroep technologie van FMN. In totaal heeft FMN vijf expertgroepen die zich verdiepen in het vakgebied van facility management en zo bijdragen aan vakvernieuwing. Wil je meer informatie of een keer sparren met een kop koffie over de toepassing van IoT binnen jouw facilitaire organisatie? Ik (of een collega van de expertgroep technologie) kom hiervoor graag bij je langs. Klik op de “bel me” knop hierboven om direct met me in contact te komen. Ook zijn wij uiteraard aanwezig op de beurs Facility For Future.

Heb je interesse in technologie binnen het facilitair werkveld? De komende tijd schrijf ik meer artikelen over de toepassing van actuele technologische ontwikkelingen binnen het facilitaire domein. Wil je op de hoogte blijven en geen artikel missen? Geef je dan hier op voor mijn gratis nieuwsbrief. Of klik op de knop nieuwsbrief bovenaan deze pagina. Wil je online meepraten over IoT? Post dan een bericht in onderstaand forum op het IoT kanaal.