Het is alweer twee jaar geleden dat ik tipte dat Blockchain buitenkansen biedt aan het facilitair management. Bijvoorbeeld door het Facilitair Management Informatie Systeem (FMIS) efficiënter en veiliger te faciliteren. Inmiddels ben ik benieuwd hoever staat het met de implementatie van Blockchain. Tijd voor een update.

Blockchain, wat is het ook alweer precies?

Blockchain heb je vast eerder gehoord. Is het voor jou nog een vaag begrip waar je misschien ooit mee te maken krijgt? Kijk dan even naar deze video waarin Blockchain helder wordt uitgelegd.

Want ooit is dichterbij dan je denkt. Eerlijk is eerlijk, tot voor kort dacht ik ook dat Blockchain-technologie nog in de pioniersfase zat. Wel veel verschillende pilots, maar weinig tot geen praktische toepassingen. Niets is minder waar. Wist je dat Dubai de ambitie heeft op overheidsniveau alles te regelen via de blockchain-technologie? En niet over 10 jaar. In 2020, dat is over 5 maanden!

Blockchain oplossingen voor de Rotterdamse Haven

Natuurlijk was ik aanwezig bij de themabijeenkomst over blockchain die VNO-NCW organiseerde. Alle sprekers gaven aan dat blockchain al wordt toegepast, vooral in de logistiek. Dit werd bovendien bekrachtigd door de presentatie van Aljosja Beije van Blocklab. Blocklab bedenkt blockchain oplossingen voor Rotterdam en de Haven gefocust op energie en logistiek.

Het viel mij op dat er inmiddels wel een Blockchain oplossing is voor transport van goederen over de hele wereld tot aan de haven. Echter de zogenaamde “last mile” is niet meegenomen in dit systeem. Dit biedt dus kansen, want ook daar valt veel te behalen. We hebben dan wel een krimpende postmarkt maar de pakketmarkt explodeert door al onze online aankopen.

Blockchain als transparant Asset Management Systeem

Spreker Wilfried Hoffman van Axionomic had ook een mooi voorbeeld. PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland) past blockchain toe voor de vervanging van de watermeters. Waarom? De reden was simpel; als je 780.000 watermeters plaatst, dan wil je ook weten waar ze zijn.

Ook hierbij plaats ik een kritische kanttekening. De eindgebruiker tekent voor de vervanging van de watermeter. Is hij daarmee dan ook verantwoordelijk voor het geleverde werk van de onderaannemer? Die transparantie is nog onduidelijk, iets wat ook bij andere oplossingen naar boven komt. Daarnaast speelt natuurlijk ook het vraagstuk hoe zit het met de privacy.

Enterprise blockchain

Grote bedrijven zoals Microsoft bieden met Azure zakelijke blockchain oplossingen aan organisaties. De voordelen hiervan zijn:

  • Veilig, want het zijn gesloten systemen.
  • Toepasbaar voor IoT.
  • Makkelijk schaalbaar.

Voordat je als organisatie hiermee aan de slag gaat, let dan wel op de eerder genoemde vraagstukken: transparantie en de privacy.

Dat grote bedrijven blockchain omarmen is voor mij het bewijs dat blockchain groot gaat worden.

Blockchain toepassingen binnen Facility Management

Om te kijken welke processen binnen Facility Management via Blockchain kunnen lopen, moeten we het bekijken als het managen van assets en waardetoevoeging.

Dit zijn fysieke zaken zoals gebouwen, goederen en installaties maar ook mensen. En logistieke stromen en processen, binnen en buiten het kantoorgebouw, waarbij assets betrokken zijn.

Mijn conclusie: omarm Blockchain

Een van de sterke punten van blockchain is dat het veilig en betrouwbaar is en bovendien nauwelijks te hacken omdat de versleutelde datablokken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het wordt omarmd door grote enterprises, wat een teken is dat de techniek blijvend is.

En zeg nou zelf, hoe mooi is het als de toegang tot een gebouw is gekoppeld aan een digitale identiteit en een irisscanner. Of een koffiemachine die zelf een storing meldt en een monteur boekt. En dat vervolgens de betaling direct plaatsvindt na het oplossen van de storing. Alles opgeslagen in een transparante keten waarbij alle benodigde informatie actueel en beschikbaar is op een veilige, snelle en makkelijk schaalbare manier. Persoonlijk ga ik glunderen als ik bedenk wat dit voor besparingen op zal leveren!

De techniek is er. Klaar om te gebruiken. En als de gehele overheid van Dubai dit kan, dan is het zeker mogelijk in jouw organisatie.

Samen sparren over blockchain oplossingen in jouw organisatie?

Fotocredits: Adobe Stock