Sinds het begin van Het Nieuwe Werken (HNW) zijn organisaties aan het veranderen op het gebied van werken, cultuur en werkomgevingen. Het motto: minder kantoorcellen en meer open werkplekken.

Is dit nog steeds een goed idee? Nee. Ik ben van mening dat kantoortuinen achterhaald zijn. Vervang  de kantoortuin door scrumruimtes.  Want agile werken is the hottest kid on the block! En die transitie hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Lees maar…

Uh… wat bedoel je?

Ja hoor, gelijk in de inleiding worden er weer echt Nederlandse woorden gebruikt die misschien wat uitleg nodig hebben ?. Nog niet bekend met de termen Agile en/of Scrum? Lees dan even de linktekst van de term. Met die kennis op zak beginnen we met een terugkijk naar HNW. Lees dan even de linktekst van de term. Met die kennis op zak beginnen we met een terugkijk naar HNW.

HNW

Jarenlang het toverwoord voor grote veranderingen binnen organisaties op het gebied van werken, werkomgeving en stiekem ook kostenbesparingen. Want ja, als je het aantal m² en werkplekken halveert, dan bespaar je natuurlijk erg veel geld.

Organisaties sturen op Bricks, Bytes en Behavior.  ik ben nog steeds van mening dat er een vierde pijler is namelijk Services (lees Facilitaire Diensten). Deze trend is al heel lang aan de gang en zichtbaar in alle sectoren. Nu is het tijd voor verandering.

Agile is hot

De afgelopen 12 maanden zie ik binnen organisaties een nieuwe trend ontstaan. Organisaties gaan steeds meer werken volgens de agile methode. Dit begint met de manier van werken en leidinggeven (Behavior). Maar dan ontstaat er terecht een vraag vanuit de organisatie om de overige pijlers ook te veranderen.

Want tijdens de weekstart loopt men wanhopig rond met een brown paper  op zoek naar een geschikte vrije wand. Of het projectteam houdt een vergaderzaal de hele week bezet omdat ze behoefte hebben aan projectruimtes. Heb je net het gebouw voor tonnen verbouwd, moet alles weer anders. Je zoekt een goedkope en snelle manier om je gebouw agile vriendelijk te maken.

Zo maak je je Bricks  goedkoop en snel agile

Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil. Een prachtig voorbeeld dat goed inspringt op het flexibel veranderen van je werkruimtes zijn de ritsbare wanden. Met deze wanden kun je zonder boren en met weinig aanpassingen aan je installaties, ruimtes creëren. Voorzie de ruimtes van audiovisuele middelen of een whiteboardwand en je kunt naar hartenlust scrummen.

Kortom een goede oplossing. Zeker als je bedenkt dat deze wanden zijn bedacht vanuit een circulaire gedachte. Als je de materialen van de wanden wegdoet, komen ze in een depot waarna ze 100% hergebruikt worden. Zo is je organisatie niet alleen flexibel, maar ook nog circulair bezig.

Agile en duurzame Bytes

Een andere duurzame oplossing voor de veranderende omgeving, is de inzet van technologie zoals Internet of Things  of sensoring . Daarmee krijg je realtime inzicht in het gebruik van een gebouw zodat je bijvoorbeeld slimmer etages kunt inplannen of inrichten. Keiharde data over het gebruik van ruimtes liegt tenslotte niet.

Let wel op de privacy. In mei 2018 verandert de Wbp (wet bescherming persoonsgegevens) in de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Agile Facilitaire Diensten

Naast de werkomgeving dien je ook je dienstverlening mee te laten bewegen met de vraag van de organisatie. De trend hierbij is dat leveranciers (gelukkig) niet alleen maar worden gestuurd door spreadsheetmanagers met harde KPI’s.

Dienstverlening stelt veel meer de klant centraal, door te informeren hoe deze de dienstverlening ervaart. Het gaat dus niet meer alleen over cijfers maar vooral over beleving en gevoel waarbij de eindgebruiker centraal staat. Een mooie ontwikkeling want zo ontstaan partnerships en de klant heeft echt het idee dat er naar hem wordt geluisterd. En ook hier kan technologie bijdragen aan het optimaliseren van beleving en hospitality.

Agile Facilikoen

Ja, het afgelopen jaar ben ik buitengewoon enthousiast geworden over Agile. Dat kan ook niet anders want ik heb van nature al de aandrang om continu beter te worden. Daarom is mijn voornemen om dit jaar een Agile training te gaan doen.  Ben je of ken je een goede opleider? Top als je me even inseint!

Meer weten over Agile,  en Scrum?

Neem gerust contact met mij op voor een gesprek en een kop koffie.