Het overbrengen van complexe vraagstukken op anderen is lastig, maar als manager of ondernemer wel noodzakelijk. Het loont dan ook om aan je versimpel-vaardigheden te werken. Dan Roam legt in zijn boek “The back of a napkin” een methode uit om complexe vraagstukken te vereenvoudigen door deze te visualiseren en over te brengen op één A4.

Een methode die effectief blijkt en voor zowel de gever als ontvanger van de informatie toegankelijk is. Ik leg je hier kort de simpele stappen van de methode uit. De methode is geschikt voor iedereen die een vierkant kan tekenen.

Roams methode in het kort

Kort geleden heb ik een presentatie gegeven voor het Inloophuis Haaglanden, waar ik vrijwilligerswerk doe. In plaats van te kiezen voor een saaie PowerPoint-presentatie heb ik Roam’s methode toegepast; ik ben gaan kijken, zien en tekenen.

Het proces werkte zo verhelderend voor me dat ik binnen een uur alles wat ik wilde vertellen overzichtelijk op één stuk papier heb gekrabbeld. Wat mijn tekening zo sterk maakt is dat alles erop staat wat ik wil overbrengen, hierdoor hoef ik niet terug te klikken naar vorige slides bijvoorbeeld als ik verbanden wil uitleggen.

Tekeningen een no go?

Binnen de zakelijke dienstverlening is het wellicht nog een taboe om een presentatie te geven met één handgetekende afbeelding. Toch denk ik dat dit de toekomst is, zeker in onze moderne samenleving waarin we vaak niet meer weten wat te doen met de golven aan informatie die we elke dag over ons heen gespoeld krijgen.
Ik heb ervaren dat een enkel overzichtelijk plaatje meer toegevoegde waarde heeft dan een flashy PowerPoint of een druk bewegende Prezi. Voor de criticus lijkt het misschien ‘gewoon een tekening die mijn zoontje van 4 had kunnen maken’, maar het tegenovergestelde is waar. Het is een kunst om een complex vraagstuk zo klein en visueel te maken dat iedereen het kan begrijpen.
Omdat iedereen kan kijken, zien, voorstellen en laten zien, kan iedereen visueel denken’. Dan Roam
Ik leg je de basis uit zodat jij als manager of ondernemer dit zelf kan inzetten.
De 3 stappen van Roam – van een ingewikkelde brij naar een simpel servet:
Stap 1: Eerst kijken, dan zien
Begin met het systematisch doorlopen van enkele vragen om zo het probleem dat je aankaart helder voor ogen te zien. Dit begint door goed te kijken en daarmee de ‘wie/wat’, ‘hoeveel’, ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘waarom’ in te vullen. Deze vragen zijn essentieel en vormen de basis van je presentatie.
Stap 2: Eerst zien, dan laten zien
Vervolgens vertaal je de antwoorden op bovengenoemde vragen naar een beeld en een verhaal voor je publiek. Om dit te doen kies je eerst een framework waarmee je kaders afzet voor het maken van een tekening. Voorbeelden van een framework zijn bijvoorbeeld een portret voor ‘wie’ of een tijdslijn voor ‘wanneer’, afhankelijk van het onderwerp van je presentatie.
Stap 3: Het servetje
Nu komt het aan op je tekenkunsten. Op het moment dat je een helder plaatje kan visualiseren in je hoofd kan je de tekening maken. In het boek helpt Roam je hier stapsgewijs bij, ondersteund met handgetekende visualisaties.

Conclusie

Roam begon ooit met het uittekenen van iets complex op een servetje in de kroeg, vandaar de titel van het boek. Maar als je het voor elkaar krijgt om je boodschap versimpeld over te zetten naar 1 A4 dan ben je helemaal geslaagd. Met een uitgetekend verhaal op een enkel stuk papier, en ondersteund met een goed verhaal, heb je je publiek aan je lippen hangen. Het is sterk en simpel en dat is precies waar je publiek naar verlangt.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met presentaties en het visualiseren van vraagstukken. Laurent Fraters heeft er op zijn blog een duidelijke mening over.
En wat denk je ervan? Ga je het een keer proberen?