Opeens was hij daar, de bitcoin. De allereerste Blockchain toepassing. In 2009 ontwikkeld door de nog steeds onbekende Satoshi Nakamoto. De waarde van de bitcoin stijgt en crasht als een onbestuurbare drone en houdt de gemoederen nog altijd bezig. Maar wat is Blockchain eigenlijk en kan het ook binnen facilitair management worden toegepast?
De theorie van Blockchain in beeld en woord
Niets zo verhelderend als een korte toelichtende video toch? Ga er even voor zitten en ontdek in 4 minuten wat een Blockchain is.
Blokchain in woorden
Simpel gezegd is een blockchain niets anders dan een groot online register. Een decentraal gedeelde database. De deelnemers aan de blockchain kunnen wijzigingen aanbrengen. En nadat de wijziging door de blockchain is geaccepteerd, wordt de aanpassing doorgevoerd. Overal ter wereld op elk moment. De blockchain is erg moeilijk te hacken. Op de eerste plaats omdat er geen centrale server is. En op de tweede plaats omdat alle aangesloten servers transacties checken op fouten.
Next generation -> van bitcoin naar smart contracts
De verwachting is dat dit een enorme impact zal hebben op onze economie, handel en overheid. Dankzij de blockchain techniek worden gesloten registers en databases:
- Efficiënter
- Duurzamer
- Beter schaalbaar
Huidige toepassingen
Met de bitcoin als oorsprong, is het voorspelbaar dat de financiële sector deze technologie gebruikt. Maar er zijn meer sectoren die blockchain technologie toepassen.
- Energiebedrijven, waarbij het ook draait om de financiële component.
- Zorg, voor het veilig opslaan en delen van medische informatie.
- Overheid, voert pilots uit voor de publieke dienstverlening.
Benieuwd of blockchain ook buitenkansen biedt aan het facilitair management?
5 Blockchain toepassingen binnen facilitair management
- Een Facilitair Management Informatie Systeem (FMIS) werkt als een keten waarin informatie over en weer gaat tussen klant, leverancier, servicedesk en facilitair manager. Dus is de toepassing bij uitstek de tool om deze informatiestromen efficiënter en veiliger te faciliteren.
- De keten van de informatie uit het eerste voorbeeld kan ook worden gebruikt om financiële transacties te faciliteren.
- En natuurlijk bevatten de gegevens uit punten 1 en 2 belangrijke managementinformatie. Deze informatie is dankzij de technologie realtime beschikbaar.
- Nog een mooie toepassing is om de technologie van het Internet of Things te ondersteunen. Want het is een veilige manier van het delen van informatie, dus ook de data van IoT toepassingen.
- Helemaal enthousiast word ik bij de gedachte aan een projecttool. Zodat iedereen altijd over de juiste informatie beschikt. Dagelijks ondervind ik dat veel informatie stof vangt in de e-mailboxen van interne – en externe betrokkenen. Zo ontstaan fouten in de bouw en dus duur meerwerk.
Conclusie
De mogelijkheden van deze technologie zijn enorm. En daarmee ook de besparingsmogelijkheden en het verbeteren van de klantgerichtheid. Wil je meedenken of zoek je iemand om mee te sparren? Ik -of een collega uit de FMN expertgroep Technologie- kom graag hiervoor langs. Uiteraard met een goede kop koffie erbij.
Klik op de “Bel me” knop bovenaan de pagina. Wil je trouwens nog meer nieuws ontvangen over facilitair, technologie en vastgoed? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief, dit kan door te klikken op de andere knop bovenaan mijn pagina.
Trackbacks/Pingbacks