Na 19 (!) maanden fulltime te hebben gewerkt aan één opdracht, hield het opeens eerder op dan gedacht. Van de ene op de andere dag van full throttle naar stilstand. Inderdaad, na 19 maanden bikkelen zit ik nu vier dagen zonder opdracht. Vier dagen is relatief kort, maar het voelt toch als een eeuwigheid.

Natuurlijk, er is van alles te doen maar er hoeft niets. Geen hijgende deadlines, Geen verandertrajecten managen. Geen voldaan gevoel na een dag gepassioneerd werken. Hoe voorkom je als zelfstandig professional dat je stilvalt? Hoe blijf je in een productieve flow? Graag deel ik mijn 10 tips met je.

Zo voorkom je een lamlendig gevoel.

1. Koffietijd!

En dan heb ik het niet over Quinty, Pernille, Loretta en Caspar. Die zitten tot 31 augustus ook even zonder opdracht :-). Maar pak je contactenlijst erbij. Bel je relaties, maak afspraken. Je hebt nu alle tijd om je netwerk te onderhouden. Maak daar gebruik van. Je netwerk is cruciaal!

2. Ontmoet nieuwe mensen

Dat nieuwe netwerk dat al een tijdje op je lijst staat. Die inspirerende verdiepingsworkshop. Of een vakbeurs of evenement. Je hebt nu tijd om rond te kijken en nieuwe mensen te ontmoeten.

3. Onthaast

Als je een tijdje plankgas hebt gereden, is het goed om even rustig aan te doen. Iedere motor heeft brandstof nodig. Gebruik deze periode om bij te tanken. Neem de tijd om -tussen de afspraken door- ook even niets te doen.

4. Regelmaat

Zet mij achter de Mac en de tijd vliegt voorbij. Prima, maar het levert weinig op. Daarom zet ik een timer van bijvoorbeeld een uur. Als de wekker blaft, weet ik dat het tijd is voor iets anders.

5. Begin de dag met een plan

Begin de dag met het opstellen van je actielijst voor die dag. Overdrijf het aantal acties niet. Iets afgewerkt? Zet dan bewust dat vinkje. Zo houd je dat voldane gevoel, dat je ook hebt als je voor een opdrachtgever werkt.

6. Sport

Neem een abonnement, niet op de sportschool maar op YouTube! Ik heb workout gevonden van 20 minuten die je makkelijk thuis kunt doen. Kort maar krachtig.

7. Lees

Ik heb nog veel boeken op de plank staan, die ik heb gekregen. Jij ook? Gun jezelf wat leesuurtjes. Niets lekkerder dan je in een stoel te nestelen en te lezen. Instant vakantiegevoel! Of laat je inspireren door een TedTalk.

8. Opdrachten

Check ’s morgens je favoriete opdrachtensites. Zet ook hier een timer van een uur. Zie je een opdracht die voor jou interessant is? Reageer en sluit daarna de website. Tijd om iets anders te doen.

9. Huis- en tuin

Loop eens een rondje door huis (en tuin) en verzamel alles volgens de Getting Things Done Methode. Je ontdekt vast nieuwe dingen, omdat je er aandacht aan besteedt.

10. Doe

Ga aan de slag met de items die je bij tip 9 hebt verzameld. Ruim een kast op, maak iets grondig schoon of organiseer eindelijk die beeldbestanden op je laptop.

Met deze 10 tips

kom jij je dagen ontspannen en zinvol door. Je pakt je rust, zonder je energie en passie te verliezen. Zodat je fris en opgeladen met je volgende opdracht aan de slag kunt. Heb jij nog aanvullingen? Deel ze gerust. Ondernemen doe je tenslotte samen. Wil je online meepraten over ondernemen? Post dan een bericht in onderstaand forum op het Ondernemen kanaal.