Starten als ZZP’er is spannend, fantastisch en lastig tegelijkertijd. Op 1 april 2014, een jaar geleden, heb ik me bij de KvK ingeschreven als ondernemer. De gezonde spanning die ik toen voelde herinner ik me nog goed, een mooi moment dat ik nooit zal vergeten. Maar de tijd vliegt. Ik ben een jaar verder en krijg het ondernemerschap steeds meer onder de knie. Daarom  geef ik je graag 10 tips om je te helpen bij het starten van je eigen bedrijf, zodat je eerste jaar op het onbekende terrein van ZZP-land zo soepel mogelijk verloopt.

Waardevolle tips voor de startende zzp’er

1. Website

Zorg voor een goede website – ondanks het ruime aanbod en het belang van social media is een goede website het ultieme visitekaartje van jou als merk.

Vervolgens zijn de twee belangrijkste regels:

  1. Houd het simpel. Kies een makkelijk te navigeren site en niet te veel menu-items en andere ruis.
  2. Zorg dat je contactgegevens duidelijk vindbaar zijn.

2. Visitekaartjes

Zorg voor goede visitekaartjes – ik werk volop in het digitale tijdperk, maar fysieke visitekaartjes zijn nog steeds belangrijk.

Visitekaartjes moeten:

  1. Goed leesbaar zijn.
  2. Kort weergeven wat je doet en hoe mensen contact met je kunnen opnemen.

Neem altijd je visitekaartjes mee. Je weet nooit wie je tegenkomt.

3. Uitbesteden

Besteed de dingen uit die je echt niet kan of niet leuk vindt. Sinds mijn start als ZZP’er investeer ik €40,- per maand aan het uitbesteden van mijn administratie. Ik weet van mijzelf dat ik het doen van de administratie niet leuk vind én er niet goed in ben. Gelukkig is dat helemaal niet erg.

Besef dat als je geen opdracht hebt je niet per sé vrij bent, je hebt tijd om te investeren in je groei. Heb je wel opdrachten doe dan dezelfde investeringen, maar betaal ervoor en laat iemand het voor je doen.

4. Investeer

Vanaf de start van je onderneming investeer je in:

  1. Het versterken van de basis van je bedrijf; je systemen, workflows en (online) tools.
  2. Het vernieuwen en verbeteren van je uitstraling of het uitbouwen van je portfolio.
  3.  Netwerken.

5. Blog

Ga bloggen. Een blog laat zien dat je kennis van zaken hebt en brengt traffic naar je website. Deel de blog op Linkedingroepen, Twitter en Facebookpagina’s.

6. Zichtbaar

Wees actief op social media – zo maak je jezelf zichtbaar, vergroot je je netwerk en kunnen potentiële opdrachtgevers je makkelijker vinden.

7. Relaties

Ga netwerken. Wordt lid van minstens één betaalde groep en ga o.a. naar de gratis “open coffees”. Het levert meestal geen directe stroom aan opdrachten, maar het is een waardevolle investering voor de lange termijn (en vergeet je visitekaartjes niet).

8. Collegiaal

Speel opdrachten door naar andere ZZP’ers als je zelf voldoende werkt hebt. Als jij op een moment in de toekomst opdrachten nodig hebben zullen zij hetzelfde voor jou doen.

9. Geef nooit op

Begin gewoon en geef niet op. Er zijn altijd mindere tijden (bij mij standaard de zomermaanden), maar als je even geen werk hebt kan je je tijd besteden aan zaken waar je normaal niet aan toe komt. Doe een cursus om je skills bij te schaven of geniet gewoon van het mooie weer.

10. Mijn beste advies

Blijf in beweging. Blijf leren, experimenteer met technieken en werkwijzen en investeer. Uit alles wat ik lees en hoor van ondernemers wereldwijd blijkt keer op keer dat het eerste jaar (en misschien zelfs het tweede en derde) het moeilijkst is. Het is ook de periode waarin de meeste ZZP’ers ermee ophouden. Als jij bovenstaande tips inzet en volhoud kan je veel bereiken.

Meer handige tips?

Schrijf je in op de Facilikoerant en je ontvangt vier keer per jaar concrete tips, voorbeelden en advies. Gratis natuurlijk!